Promocja Zdrowia i Ekologia (1/2025) Wydanie Specjalne
V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Psychożywieniowe i Środowiskowe Uwarunkowania Zdrowia”
Spis treści
Otwarcie Konferencji i sesja inauguracyjna
- Środowiskowe uwarunkowania stanu zdrowia
prof. dr hab. Małgorzata Kowalska, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach - Wpływ wojny na zdrowie psychiczne i psychorehabilitacja w Ukrainie
prof. Oreest Czemerys, docent Oksana Hdyrya, prof. Andrij Bazylewicz, Uniwersytet Medyczny im. Danyło Halickiego we Lwowie - Migranci w Polsce – problemy profilaktyki chorób na przykładzie szczepień MMR i HPV wśród społeczności ukraińskiej
prof. dr hab. Paweł Kalinowski, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie - Dobre samopoczucie – czy ważne dla układu krążenia?
prof. dr hab. Marek Klocek, I Klinika Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego, Instytut Kardiologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Endo- i egzogenne uwarunkowania dobrostanu fizycznego i psychicznego
prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
Psychologiczne i dietetyczne czynniki warunkujące zdrowie
- Ogólne spożycie płynów oraz napojów energetycznych wśród młodzieży szkół
ponadpodstawowych
mgr inż. Marek Zborowski, dr inż. Anna Mikulec, dr inż. Grzegorz Suwała, dr Urszula Cisoń-Apanasewicz, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu - Porównanie stanu odżywienia pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorych na chorobę zwyrodnieniową stawów
prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie - Stan odżywienia organizmu oraz właściwości biochemiczne śliny u dorosłych na terenie woj. małopolskiego w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym
dr Aleksandra Stawiarska, mgr inż. Marek Zborowski, prof. dr hab. Renata Francik, prof. dr hab. Ryszard Gajdosz, dr Halina Potok, dr Urszula Cisoń-Apanasewicz, dr Iwona Zaczyk, dr Dorota Ogonowska, dr Agnieszka Radom, dr inż. Anna Mikulec, mgr Elżbieta Rafa, Anna Radzik, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu - Częstotliwości spożycia na przestrzeni lat wybranych produktów charakterystycznych dla diety planetarnej w grupie dzieci w wieku 13-15 lat
Anna Węglarska, Weronika Ciszek, Karolina Haratek, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO) jako konsekwencja zaburzeń zdrowotnych
mgr Gabriela Stec-Warmuz, Gabriela Stec-Warmuz Dietetyk Kliniczny - Ryzyko ortoreksji i rozpowszechnienie emocjonalnych zachowań żywieniowych wśród podchorążych Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie w zależności od wskaźnika masy ciała (BMI) i płci
dr hab. Agata Gaździńska, dr Paweł Jagielski, mgr inż. Magdalena Krzyżanowska, mgr Karolina Bertrandt-Tomaszewska, dr Paulina Baran, Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej w Warszawie - Dieta dla jelit = dieta dla psychiki? – Korelacje między zmianami mikrobioty jelitowej, a stanem psychicznym pacjentów z IBS
mgr Olga Poźniak, dr hab. Ewa Dudzińska, Zakład Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie - Jedzenie emocjonalne, depresja i otyłość jako współdziałające determinanty zdrowia
lic. Julia Operacz, dr Elżbieta Sochacka-Tatara, Dietetyka kliniczna, Wydział Lekarski, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Rola diety przeciwzapalnej w prewencji i leczeniu zaburzeń depresyjnych
mgr Weronika Kordjaka, dr Anna Prescha, mgr Dietetyki Weronika Kordjaka - Od ograniczeń do potencjału – perspektywa salutogenetyczna
mgr Joanna Kolarzyk, Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Uwarunkowania zdrowia w kontekście społecznym i środowiskowym
- Zagrożenia dla ekosystemu Ziemi jaką znamy
prof. dr hab. Janusz Hałuszka, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu - Palenie papierosów, spożywanie alkoholu jako wciąż istniejące zagrożenie dla zdrowia publicznego
prof. dr hab. Paulina Wojtyła-Buciora, Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu - Meandry marihuany medycznej
dr hab. Maria Kała, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - Potencjalne korzyści dla populacji pediatrycznej płynące z obniżenia poziomu zanieczyszczenia powietrza
prof. dr hab. Agnieszka Pac, mgr Renata Majewska, dr Elżbieta Sochacka-Tatara, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Stężenie hydroksypochodnych WWA w ściekach miejskich jako wskaźnik narażenia populacji na WWA – nowe podejście do oceny ekspozycji
dr Elżbieta Sochacka-Tatara, prof. dr hab. Katarzyna Styszko, dr inż. Justyna Pamuła, prof. dr hab. Agnieszka Pac, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Zakażenia przenoszone drogą płciową – teraźniejszość. Choroby weneryczne – teraźniejszość
dr Anita Orzeł-Nowak, dr inż. Piotr Pokrzywa, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie - Fobia społeczna a adaptacja psychospołeczna wśród studentek I roku pielęgniarstwa
prof. dr hab. Andriej Szpakow, dr hab. Beata Kowalewska, prof. dr Dorota Sokołowska, dr Liudmila Vilchynskaya, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży - Jakość życia i stan zdrowia studentów medycyny oraz ich uwarunkowania w trakcie kilkuletniej obserwacji
dr Szymon Szemik, prof. dr hab. Małgorzata Kowalska, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach - Psychofizyczne wyzwania pracy pielęgniarek bloku operacyjnego w kontekście uwarunkowań środowiskowych i społecznych – studium przypadku SPZOZ w Sejnach
lic. Dorota Pietruszkiewicz, prof. dr hab. Ewa Kleszczewska, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach - Ocena poziomu zanieczyszczenia żywności wybranymi metalami ciężkimi
dr inż. Piotr Pokrzywa, dr Anita Orzeł-Nowak, mgr Sabina Szarek, dr Magdalena Korta-Pepłowska, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
Prozdrowotne wyzwania i perspektywy w kosmetologii
- Biomikroigły w terapii trądziku pospolitego jako alternatywne uzupełnienie farmakoterapii i zabiegów nieinwazyjnych
dr Izabela Załęska, Anna Smuda. Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu, Klinika Młodości dr Załęska - Wpływ trądziku u osób dorosłych na stan psychiczny i społeczny według opinii ankietowanych
Pola Grzechowiak, dr inż. Magdalena Górska, Aleksandra Starościk, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - Poziom stresu wśród kosmetologów i kosmetyczek oraz strategie radzenia sobie ze stresem – analiza czynników stresogennych i mechanizmów adaptacyjnych
dr Katarzyna Szczepanik, mgr Dagmara Polak-Bielawska, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Tarnowska - Zastosowanie azeloglicyny w leczeniu wybranych schorzeń dermatologicznych
Jagoda Płonka, dr inż. Magdalena Górska, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - Wpływ wcierki trychologicznej na przyspieszenie i pobudzenie porostu włosów
Małgorzata Rodzaj, Natalia Nowak, mgr Katarzyna Wilkosz-Majewicz, Koło Naukowe Studentów Kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - Gabinet kosmetologa jako przestrzeń promocji zdrowia i budowania wartości usług
mgr Jadwiga Kolarzyk, Novya Sp. z o.o. Niepołomice
Interdyscyplinarne aspekty zdrowia
- Osobowość Typu D a akceptacja i przystosowanie do choroby u pacjentów onkohematologicznych
dr Angelina Kaleta-Pilarska, prof. dr hab. Grzegorz Brożek, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach - Patofizjologia zaburzeń odżywiania u chorych obejmowanych opieką paliatywną
prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie - Polski wkład w profilaktykę leczenia skolioz oraz wad postawy, wybrane zagadnienia
dr Tomasz Szurmik, dr Karol Bibrowicz, dr Piotr Kurzeja, dr hab. Katarzyna Ogrodzka -Ciechanowicz, prof. Akademii Kultury Fizycznej, Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu - Analiza Porównawcza: Wpływ wieku opiekunów dzieci szkolnych na ich wiedzę o odpowiednim poziomie aktywności fizycznej podopiecznych
dr Paweł Kurowski, mgr Dominik Jurasiński, dr Katarzyna Szczepanik, Zakład Rekreologii i Odnowy Biologicznej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie - Ocena stopnia zbilansowania diety dzieci w wieku 9-12 lat trenujących pływanie
dr Agnieszka Ostachowska-Gąsior, dr Jaśmina Żwirska, Zakład Badań nad Żywieniem i Lekami, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - Wybrane uwarunkowania sposobu żywienia piłkarek nożnych
prof. dr hab. Maria Gacek, dr Adam Popek, dr Agnieszka Wojtowicz, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie - Rozszerzenie użyteczności kalkulatorów strony internetowej zdrowienastolatkow.pl o nowe wskaźniki antropometryczne
dr Zygmunt Murowaniecki, Instytut Medycyny Pracy w Łodzi - Promowanie przystępności przeglądów systematycznych Cochrane wśród osób niezwiązanych z medycyną
dr Joanna Zając, mgr Maciej Dziadyk, dr Magdalena Koperny, prof. dr hab. Małgorzata M. Bała, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
SESJA POSTEROWA A
- 1A. Marnowanie żywności
Antonina Mądzik, prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie - 2A. Nowe trendy w znakowaniu żywności – znak F-Food wyróżniający żywność o szczególnej wartości odżywczej
dr Agnieszka Kolmaga, dr inż. Andrzej Siemaszko, dr Elżbieta Trafalska, prof. dr hab. Ewelina Gaszyńska, Zakład Żywienia i Epidemiologii, Katedra Gerontologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi - 3A. Poziom akceptacji choroby u pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2
dr Iwona Zieleń-Zynek, dr Joanna Kowalska, dr Szymon Szemik, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach - 4A. Stan zapalny o niskim nasileniu a wskaźniki masy ciała u młodzieży w wieku 15-18 lat
mgr Gabriela Żyłka, prof. dr hab. Agnieszka Pac, Zakład Epidemiologii, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - 5A. Wpływ rówieśników na sposób żywienia młodzieży w szkołach średnich
Natalia Rafacz, Magdalena Brzyzek, Karolina Czajka, Koło Naukowe „Zdrówko”, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu - 6A. Wpływ stresu przed egzaminami na wybory żywieniowe wśród uczniów
Agnieszka Bąk, Justyna Suska, Emilia Wacławik-Kapłon, Koło Naukowe „Zdrówko”, Instytut Zdrowia, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu - 7A. Psychologiczne aspekty diety biegacza oraz aspekty psychodietetyczne w profilaktyce urazów
lic. Monika Wadas, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 8A. Aktywność fizyczna jako narzędzie profilaktyki i interwencji w regulacji napięć emocjonalnych
mgr Joanna Nowak, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 9A. Stosowanie suplementów diety przez zawodników uprawiających futbol flagowy
mgr Ziemowit Górski, dr Aleksandra Pięta, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie - 10A. Normalizacja stężenia witaminy D przed rywalizacją w biegach długich, jako metoda leczenia powysiłkowego stanu zapalnego
mgr Katarzyna Grześkiewicz, dr hab. Jan Mieszkowski, mgr Paulina Brzezińska, dr Błażej Stankiewicz, dr hab. Andrzej Kochanowicz, Szkoła Doktorska Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku - 11A.Potencjał regeneracyjny egzosomów w terapii starzejącej się skóry
mgr Anna Sajdak, mgr Karolina Grzyb, mgr Monika Cygal, mgr Diana Słowik-Włoś, prof. dr hab. Anna Ścisłowska-Czarnecka, Zakład Kosmetologii Stosowanej, Instytut Nauk Stosowanych, Wydział Rehabilitacji Ruchowej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie - 12A. Beta-glukan dla skóry i jej mikrobiomu – naturalna równowaga w pielęgnacji
mgr Diana Słowik-Włoś, mgr Monika Cygal, mgr Anna Sajdak, mgr Karolina Grzyb, prof. dr hab. Anna Ścisłowska-Czernecka, Zakład Kosmetologii Stosowanej, Wydział Rehabilitacji Ruchowej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie - 13A. Hiperpigmentacja posłoneczna – sposoby zapobiegania i niwelowania
lic. Magdalena Gołdas, mgr Agata Romańska-Kistela, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 14A. Aromaterapia – wsparcie zmysłów i ciała
Natalia Rusiniak, Teresa Garstka, mgr Katarzyna Wilkosz-Majewicz, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 15A. Nadzór nad warunkami i ocena narażenia zawodowego pracowników narażonych na procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym
dr Magdalena Korta-Pepłowska, dr inż. Piotr Pokrzywa, Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krakowie - 16A. Dystrybucja leków przeciwbólowych na Oddziale Wewnętrznym Szpitala Powiatowego w Olecku w kontekście uwarunkowań społecznych i środowiskowych przed i po pandemii COVID-19
dr Stanisław Malec, mgr Magdalena Wodzyńska, dr hab. Tomasz Kleszczewski, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach; Zakład Biofizyki, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
SESJA POSTEROWA B
- 1B. Analiza barwy i aktywności antyoksydacyjnej pomadek wzbogaconych mikrokapsułkami z ekstraktami roślinnymi
mgr Barbara Skrodzka, dr inż. Iwona Majak, prof. dr hab. Anna Gawron-Skarbek, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, - 2B. Trudności w karmieniu – wybiórczość pokarmowa, neofobia, ARFID
mgr Magdalena Obara, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 3B. Związek czynników socjodemograficznych a poziom wiedzy żywieniowej wśród krakowskich studentów
Weronika Ciszek, Karolina Haratek, Anna Węglarska, mgr Agnieszka Machacz, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - 4B. Związek między poziomem wiedzy żywieniowej a spożyciem wybranych grup produktów spożywczych wśród studentów krakowskich uczelni
Karolina Haratek, Weronika Ciszek, Anna Węglarska, mgr Agnieszka Machacz, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - 5B. Psychospołeczne funkcje jedzenia
lic. Tomasz Smoleń, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 6B. Wpływ diety ketogenicznej na redukcję masy ciała i otyłości brzusznej
mgr Dariusz Duchnowski, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 7B. Mindful eating, czyli uważne jedzenie – dlaczego warto
lic. Joanna Wyczesany, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 8B. Rola psychodietetyka w prewencji pierwotnej i wtórnej w zespole jelita drażliwego
mgr Agnieszka Stanek, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 9B. Rola psychodietetyka w prewencji wtórnej i pierwotnej SIBO
mgr Paulina Długopolska, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 10B. Mukowiscydoza – leczenie żywieniowe
mgr Ewa Balon, mgr Justyna Połomska, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 11B. Studium przypadku – leczenie żywieniowe w mukowiscydozie
mgr Ewa Balon, mgr Justyna Połomska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 12B. Choroby onkologiczne – leczenie żywieniowe
mgr Katarzyna Reroń, Iwona Sadrakuła, Julia Witowska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 13B. Leczenie żywieniowe w onkologii – studium przypadku
mgr Katarzyna Reroń, Iwona Sadrakuła, Julia Witowska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia - 14B. Zmiany w stężeniu markerów stanu zapalnego po rehabilitacji kardiologicznej pacjentów leczonych angioplastyką wieńcową z powodu zawału serca
dr Agata Pietrzycka, dr hab. Joanna Gdula-Argasińska, mgr Anna Pabisiak, dr Janusz Bromboszcz, dr Robert Kowalski, Katedra Farmakobiologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum - 15B. Leczenie żywieniowe i onkokosmetyka w opiece nad pacjentem onkologicznym
mgr Iwona Migacz-Bodziony, dr inż. Ewelina Józefa Gwóźdź, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu - 16B. Wpływ suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom możliwości wysiłkowych oraz metabolizm WNKT omega-6
mgr Magdalena Konert, dr hab. Jan Mieszkowski, mgr Paulina Brzezińska, dr Błażej Stankiewicz, dr hab. Andrzej Kochanowicz, Szkoła Doktorska Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku
Pobierz całe wydanie w pliku PDF
Przeglądaj online
Poniżej znajduje się podgląd pełnego wydania. Plik PDF zajmuje kilkadziesiąt MB, stąd też może występować opóźnienie w ładowaniu podglądu. Między stronami przechodzimy klikając w przyciski w górnym lewym rogu okna podglądu pliku.
PZiE_2025_1_wydanie-specjalne_09Między stronami przechodzimy klikając w przyciski w górnym lewym rogu okna podglądu pliku.
Kolegium redakcyjne
Redaktor Naczelny
dr hab. Adam Kula
Z-ca Redaktora Naczelnego
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
Wydawca
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
Sekretarz, redakcja techniczna
mgr Urszula Dulęba-Zgała
ISSN: 2449-7118
Kierownicy działów
Dietetyka
dr inż. Mirosław Pysz
Ekologia
dr Elżbieta Trzyna
Fizjoterapia
dr Andrzej Markowski
Kosmetologia
mgr Agata Romańska-Kistela
Promocja zdrowia
dr Małgorzata Kwaśniak
Rada naukowo-programowa
- dr. h. c. prof. PhDr. Anna Eliaśova, PhD. (Słowacja)
- dr hab. Barbara Frączek
- prof. dr hab. Maria Gacek
- prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
- dr hab. Barbara Krzysztofik
- prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
- dr hab. Dariusz Mucha
- prof. dr hab. inż. Anna Sałek (Niemcy)
- prof. dr hab. Andrzej Starek
- prof. dr hab. Piotr Tomasik
- prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński (Przewodniczący)
- dr hab. Anna Zwierzchowska
- dr. h. c. prof. Ing. Jozef Żivćak (Słowacja)
Komitet Naukowy Konferencji
- prof. dr hab. Emilia Kolarzyk – przewodnicząca
- prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
- prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
- prof. dr hab. Barbara Frączek
- prof. dr hab. Małgorzata Kowalska
- prof. dr hab. Alfred Owoc
- prof. Andriy Bazylevych
- prof. dr hab. Andrzej Borzęcki
- prof. dr hab. Andrzej Buczyński
- dr hab. Adam Kula, prof. KWSPZ
Komitet Organizacyjny Konferencji
- dr inż. Mirosław Pysz – przewodniczący
- dr inż. Paulina Liszka
- dr n. med. Elżbieta Sochacka-Tatara
- dr n. med. Katarzyna Witana-Hebda
- mgr Justyna Słowik
- mgr Anna Strzelec – sekretarz