V Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Psychożywieniowe i Środowiskowe Uwarunkowania Zdrowia”

Spis treści

Otwarcie Konferencji i sesja inauguracyjna

  1. Środowiskowe uwarunkowania stanu zdrowia
    prof. dr hab. Małgorzata Kowalska, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  2. Wpływ wojny na zdrowie psychiczne i psychorehabilitacja w Ukrainie
    prof. Oreest Czemerys, docent Oksana Hdyrya, prof. Andrij Bazylewicz, Uniwersytet Medyczny im. Danyło Halickiego we Lwowie
  3. Migranci w Polsce – problemy profilaktyki chorób na przykładzie szczepień MMR i HPV wśród społeczności ukraińskiej
    prof. dr hab. Paweł Kalinowski, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  4. Dobre samopoczucie – czy ważne dla układu krążenia?
    prof. dr hab. Marek Klocek, I Klinika Kardiologii i Elektrokardiologii Interwencyjnej oraz Nadciśnienia Tętniczego, Instytut Kardiologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  5. Endo- i egzogenne uwarunkowania dobrostanu fizycznego i psychicznego
    prof. dr hab. Emilia Kolarzyk, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Psychologiczne i dietetyczne czynniki warunkujące zdrowie

  1. Ogólne spożycie płynów oraz napojów energetycznych wśród młodzieży szkół
    ponadpodstawowych
    mgr inż. Marek Zborowski, dr inż. Anna Mikulec, dr inż. Grzegorz Suwała, dr Urszula Cisoń-Apanasewicz, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  2. Porównanie stanu odżywienia pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorych na chorobę zwyrodnieniową stawów
    prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  3. Stan odżywienia organizmu oraz właściwości biochemiczne śliny u dorosłych na terenie woj. małopolskiego w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym
    dr Aleksandra Stawiarska, mgr inż. Marek Zborowski, prof. dr hab. Renata Francik, prof. dr hab. Ryszard Gajdosz, dr Halina Potok, dr Urszula Cisoń-Apanasewicz, dr Iwona Zaczyk, dr Dorota Ogonowska, dr Agnieszka Radom, dr inż. Anna Mikulec, mgr Elżbieta Rafa, Anna Radzik, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  4. Częstotliwości spożycia na przestrzeni lat wybranych produktów charakterystycznych dla diety planetarnej w grupie dzieci w wieku 13-15 lat
    Anna Węglarska, Weronika Ciszek, Karolina Haratek, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  5. Przerost bakterii w jelicie cienkim (SIBO) jako konsekwencja zaburzeń zdrowotnych
    mgr Gabriela Stec-Warmuz, Gabriela Stec-Warmuz Dietetyk Kliniczny
  6. Ryzyko ortoreksji i rozpowszechnienie emocjonalnych zachowań żywieniowych wśród podchorążych Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie w zależności od wskaźnika masy ciała (BMI) i płci
    dr hab. Agata Gaździńska, dr Paweł Jagielski, mgr inż. Magdalena Krzyżanowska, mgr Karolina Bertrandt-Tomaszewska, dr Paulina Baran, Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej w Warszawie
  7. Dieta dla jelit = dieta dla psychiki? – Korelacje między zmianami mikrobioty jelitowej, a stanem psychicznym pacjentów z IBS
    mgr Olga Poźniak, dr hab. Ewa Dudzińska, Zakład Edukacji Dietetycznej i Żywieniowej, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  8. Jedzenie emocjonalne, depresja i otyłość jako współdziałające determinanty zdrowia
    lic. Julia Operacz, dr Elżbieta Sochacka-Tatara, Dietetyka kliniczna, Wydział Lekarski, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  9. Rola diety przeciwzapalnej w prewencji i leczeniu zaburzeń depresyjnych
    mgr Weronika Kordjaka, dr Anna Prescha, mgr Dietetyki Weronika Kordjaka
  10. Od ograniczeń do potencjału – perspektywa salutogenetyczna
    mgr Joanna Kolarzyk, Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

Uwarunkowania zdrowia w kontekście społecznym i środowiskowym

  1. Zagrożenia dla ekosystemu Ziemi jaką znamy
    prof. dr hab. Janusz Hałuszka, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  2. Palenie papierosów, spożywanie alkoholu jako wciąż istniejące zagrożenie dla zdrowia publicznego
    prof. dr hab. Paulina Wojtyła-Buciora, Uniwersytet Kaliski im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
  3. Meandry marihuany medycznej
    dr hab. Maria Kała, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  4. Potencjalne korzyści dla populacji pediatrycznej płynące z obniżenia poziomu zanieczyszczenia powietrza
    prof. dr hab. Agnieszka Pac, mgr Renata Majewska, dr Elżbieta Sochacka-Tatara, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  5. Stężenie hydroksypochodnych WWA w ściekach miejskich jako wskaźnik narażenia populacji na WWA – nowe podejście do oceny ekspozycji
    dr Elżbieta Sochacka-Tatara, prof. dr hab. Katarzyna Styszko, dr inż. Justyna Pamuła, prof. dr hab. Agnieszka Pac, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  6. Zakażenia przenoszone drogą płciową – teraźniejszość. Choroby weneryczne – teraźniejszość
    dr Anita Orzeł-Nowak, dr inż. Piotr Pokrzywa, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
  7. Fobia społeczna a adaptacja psychospołeczna wśród studentek I roku pielęgniarstwa
    prof. dr hab. Andriej Szpakow, dr hab. Beata Kowalewska, prof. dr Dorota Sokołowska, dr Liudmila Vilchynskaya, Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  8. Jakość życia i stan zdrowia studentów medycyny oraz ich uwarunkowania w trakcie kilkuletniej obserwacji
    dr Szymon Szemik, prof. dr hab. Małgorzata Kowalska, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  9. Psychofizyczne wyzwania pracy pielęgniarek bloku operacyjnego w kontekście uwarunkowań środowiskowych i społecznych – studium przypadku SPZOZ w Sejnach
    lic. Dorota Pietruszkiewicz, prof. dr hab. Ewa Kleszczewska, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach
  10. Ocena poziomu zanieczyszczenia żywności wybranymi metalami ciężkimi
    dr inż. Piotr Pokrzywa, dr Anita Orzeł-Nowak, mgr Sabina Szarek, dr Magdalena Korta-Pepłowska, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie

Prozdrowotne wyzwania i perspektywy w kosmetologii

  1. Biomikroigły w terapii trądziku pospolitego jako alternatywne uzupełnienie farmakoterapii i zabiegów nieinwazyjnych
    dr Izabela Załęska, Anna Smuda. Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu, Klinika Młodości dr Załęska
  2. Wpływ trądziku u osób dorosłych na stan psychiczny i społeczny według opinii ankietowanych
    Pola Grzechowiak, dr inż. Magdalena Górska, Aleksandra Starościk, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  3. Poziom stresu wśród kosmetologów i kosmetyczek oraz strategie radzenia sobie ze stresem – analiza czynników stresogennych i mechanizmów adaptacyjnych
    dr Katarzyna Szczepanik, mgr Dagmara Polak-Bielawska, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Tarnowska
  4. Zastosowanie azeloglicyny w leczeniu wybranych schorzeń dermatologicznych
    Jagoda Płonka, dr inż. Magdalena Górska, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  5. Wpływ wcierki trychologicznej na przyspieszenie i pobudzenie porostu włosów
    Małgorzata Rodzaj, Natalia Nowak, mgr Katarzyna Wilkosz-Majewicz, Koło Naukowe Studentów Kosmetologii, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  6. Gabinet kosmetologa jako przestrzeń promocji zdrowia i budowania wartości usług
    mgr Jadwiga Kolarzyk, Novya Sp. z o.o. Niepołomice

Interdyscyplinarne aspekty zdrowia

  1. Osobowość Typu D a akceptacja i przystosowanie do choroby u pacjentów onkohematologicznych
    dr Angelina Kaleta-Pilarska, prof. dr hab. Grzegorz Brożek, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  2. Patofizjologia zaburzeń odżywiania u chorych obejmowanych opieką paliatywną
    prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Zakład Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  3. Polski wkład w profilaktykę leczenia skolioz oraz wad postawy, wybrane zagadnienia
    dr Tomasz Szurmik, dr Karol Bibrowicz, dr Piotr Kurzeja, dr hab. Katarzyna Ogrodzka -Ciechanowicz, prof. Akademii Kultury Fizycznej, Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. W. Pileckiego w Oświęcimiu
  4. Analiza Porównawcza: Wpływ wieku opiekunów dzieci szkolnych na ich wiedzę o odpowiednim poziomie aktywności fizycznej podopiecznych
    dr Paweł Kurowski, mgr Dominik Jurasiński, dr Katarzyna Szczepanik, Zakład Rekreologii i Odnowy Biologicznej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie
  5. Ocena stopnia zbilansowania diety dzieci w wieku 9-12 lat trenujących pływanie
    dr Agnieszka Ostachowska-Gąsior, dr Jaśmina Żwirska, Zakład Badań nad Żywieniem i Lekami, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  6. Wybrane uwarunkowania sposobu żywienia piłkarek nożnych
    prof. dr hab. Maria Gacek, dr Adam Popek, dr Agnieszka Wojtowicz, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie
  7. Rozszerzenie użyteczności kalkulatorów strony internetowej zdrowienastolatkow.pl o nowe wskaźniki antropometryczne
    dr Zygmunt Murowaniecki, Instytut Medycyny Pracy w Łodzi
  8. Promowanie przystępności przeglądów systematycznych Cochrane wśród osób niezwiązanych z medycyną
    dr Joanna Zając, mgr Maciej Dziadyk, dr Magdalena Koperny, prof. dr hab. Małgorzata M. Bała, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

SESJA POSTEROWA A

  • 1A. Marnowanie żywności
    Antonina Mądzik, prof. dr hab. Barbara Nieradko-Iwanicka, Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Higieny i Epidemiologii, Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • 2A. Nowe trendy w znakowaniu żywności – znak F-Food wyróżniający żywność o szczególnej wartości odżywczej
    dr Agnieszka Kolmaga, dr inż. Andrzej Siemaszko, dr Elżbieta Trafalska, prof. dr hab. Ewelina Gaszyńska, Zakład Żywienia i Epidemiologii, Katedra Gerontologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • 3A. Poziom akceptacji choroby u pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2
    dr Iwona Zieleń-Zynek, dr Joanna Kowalska, dr Szymon Szemik, Katedra i Zakład Epidemiologii, Wydział Nauk Medycznych, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
  • 4A. Stan zapalny o niskim nasileniu a wskaźniki masy ciała u młodzieży w wieku 15-18 lat
    mgr Gabriela Żyłka, prof. dr hab. Agnieszka Pac, Zakład Epidemiologii, Katedra Epidemiologii i Medycyny Zapobiegawczej, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  • 5A. Wpływ rówieśników na sposób żywienia młodzieży w szkołach średnich
    Natalia Rafacz, Magdalena Brzyzek, Karolina Czajka, Koło Naukowe „Zdrówko”, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • 6A. Wpływ stresu przed egzaminami na wybory żywieniowe wśród uczniów
    Agnieszka Bąk, Justyna Suska, Emilia Wacławik-Kapłon, Koło Naukowe „Zdrówko”, Instytut Zdrowia, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • 7A. Psychologiczne aspekty diety biegacza oraz aspekty psychodietetyczne w profilaktyce urazów
    lic. Monika Wadas, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 8A. Aktywność fizyczna jako narzędzie profilaktyki i interwencji w regulacji napięć emocjonalnych
    mgr Joanna Nowak, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 9A. Stosowanie suplementów diety przez zawodników uprawiających futbol flagowy
    mgr Ziemowit Górski, dr Aleksandra Pięta, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • 10A. Normalizacja stężenia witaminy D przed rywalizacją w biegach długich, jako metoda leczenia powysiłkowego stanu zapalnego
    mgr Katarzyna Grześkiewicz, dr hab. Jan Mieszkowski, mgr Paulina Brzezińska, dr Błażej Stankiewicz, dr hab. Andrzej Kochanowicz, Szkoła Doktorska Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku
  • 11A.Potencjał regeneracyjny egzosomów w terapii starzejącej się skóry
    mgr Anna Sajdak, mgr Karolina Grzyb, mgr Monika Cygal, mgr Diana Słowik-Włoś, prof. dr hab. Anna Ścisłowska-Czarnecka, Zakład Kosmetologii Stosowanej, Instytut Nauk Stosowanych, Wydział Rehabilitacji Ruchowej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • 12A. Beta-glukan dla skóry i jej mikrobiomu – naturalna równowaga w pielęgnacji
    mgr Diana Słowik-Włoś, mgr Monika Cygal, mgr Anna Sajdak, mgr Karolina Grzyb, prof. dr hab. Anna Ścisłowska-Czernecka, Zakład Kosmetologii Stosowanej, Wydział Rehabilitacji Ruchowej, Akademia Kultury Fizycznej im. Bronisława Czecha w Krakowie
  • 13A. Hiperpigmentacja posłoneczna – sposoby zapobiegania i niwelowania
    lic. Magdalena Gołdas, mgr Agata Romańska-Kistela, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 14A. Aromaterapia – wsparcie zmysłów i ciała
    Natalia Rusiniak, Teresa Garstka, mgr Katarzyna Wilkosz-Majewicz, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 15A. Nadzór nad warunkami i ocena narażenia zawodowego pracowników narażonych na procesy technologiczne o działaniu rakotwórczym lub mutagennym
    dr Magdalena Korta-Pepłowska, dr inż. Piotr Pokrzywa, Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Krakowie
  • 16A. Dystrybucja leków przeciwbólowych na Oddziale Wewnętrznym Szpitala Powiatowego w Olecku w kontekście uwarunkowań społecznych i środowiskowych przed i po pandemii COVID-19
    dr Stanisław Malec, mgr Magdalena Wodzyńska, dr hab. Tomasz Kleszczewski, Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach; Zakład Biofizyki, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

SESJA POSTEROWA B

  • 1B. Analiza barwy i aktywności antyoksydacyjnej pomadek wzbogaconych mikrokapsułkami z ekstraktami roślinnymi
    mgr Barbara Skrodzka, dr inż. Iwona Majak, prof. dr hab. Anna Gawron-Skarbek, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Łodzi,
  • 2B. Trudności w karmieniu – wybiórczość pokarmowa, neofobia, ARFID
    mgr Magdalena Obara, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 3B. Związek czynników socjodemograficznych a poziom wiedzy żywieniowej wśród krakowskich studentów
    Weronika Ciszek, Karolina Haratek, Anna Węglarska, mgr Agnieszka Machacz, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  • 4B. Związek między poziomem wiedzy żywieniowej a spożyciem wybranych grup produktów spożywczych wśród studentów krakowskich uczelni
    Karolina Haratek, Weronika Ciszek, Anna Węglarska, mgr Agnieszka Machacz, dr Ewa Błaszczyk-Bębenek, dr Beata Piórecka, Studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, Instytut Zdrowia Publicznego, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  • 5B. Psychospołeczne funkcje jedzenia
    lic. Tomasz Smoleń, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 6B. Wpływ diety ketogenicznej na redukcję masy ciała i otyłości brzusznej
    mgr Dariusz Duchnowski, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 7B. Mindful eating, czyli uważne jedzenie – dlaczego warto
    lic. Joanna Wyczesany, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 8B. Rola psychodietetyka w prewencji pierwotnej i wtórnej w zespole jelita drażliwego
    mgr Agnieszka Stanek, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 9B. Rola psychodietetyka w prewencji wtórnej i pierwotnej SIBO
    mgr Paulina Długopolska, Studia Podyplomowe „Psychodietetyka”, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 10B. Mukowiscydoza – leczenie żywieniowe
    mgr Ewa Balon, mgr Justyna Połomska, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 11B. Studium przypadku – leczenie żywieniowe w mukowiscydozie
    mgr Ewa Balon, mgr Justyna Połomska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 12B. Choroby onkologiczne – leczenie żywieniowe
    mgr Katarzyna Reroń, Iwona Sadrakuła, Julia Witowska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 13B. Leczenie żywieniowe w onkologii – studium przypadku
    mgr Katarzyna Reroń, Iwona Sadrakuła, Julia Witowska, Dietetyka i ekologiczna żywność, studia drugiego stopnia, Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • 14B. Zmiany w stężeniu markerów stanu zapalnego po rehabilitacji kardiologicznej pacjentów leczonych angioplastyką wieńcową z powodu zawału serca
    dr Agata Pietrzycka, dr hab. Joanna Gdula-Argasińska, mgr Anna Pabisiak, dr Janusz Bromboszcz, dr Robert Kowalski, Katedra Farmakobiologii, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
  • 15B. Leczenie żywieniowe i onkokosmetyka w opiece nad pacjentem onkologicznym
    mgr Iwona Migacz-Bodziony, dr inż. Ewelina Józefa Gwóźdź, Katedra Dietetyki, Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu, Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • 16B. Wpływ suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 na poziom możliwości wysiłkowych oraz metabolizm WNKT omega-6
    mgr Magdalena Konert, dr hab. Jan Mieszkowski, mgr Paulina Brzezińska, dr Błażej Stankiewicz, dr hab. Andrzej Kochanowicz, Szkoła Doktorska Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku

Pobierz całe wydanie w pliku PDF

Przeglądaj online

Poniżej znajduje się podgląd pełnego wydania. Plik PDF zajmuje kilkadziesiąt MB, stąd też może występować opóźnienie w ładowaniu podglądu. Między stronami przechodzimy klikając w przyciski w górnym lewym rogu okna podglądu pliku.

PZiE_2025_1_wydanie-specjalne_09

Między stronami przechodzimy klikając w przyciski w górnym lewym rogu okna podglądu pliku.

Kolegium redakcyjne

Redaktor Naczelny  
dr hab. Adam Kula

Z-ca Redaktora Naczelnego 
Prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński

Wydawca
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Sekretarz, redakcja techniczna  
mgr Urszula Dulęba-Zgała

ISSN: 2449-7118

Kierownicy działów

Dietetyka
dr inż. Mirosław Pysz

Ekologia
dr Elżbieta Trzyna

Fizjoterapia
dr Andrzej Markowski

Kosmetologia
mgr Agata Romańska-Kistela

Promocja zdrowia
dr Małgorzata Kwaśniak

Rada naukowo-programowa

  • dr. h. c. prof. PhDr. Anna Eliaśova, PhD. (Słowacja)
  • dr hab. Barbara Frączek
  • prof. dr hab. Maria Gacek
  • prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
  • dr hab. Barbara Krzysztofik
  • prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
  • dr hab. Dariusz Mucha
  • prof. dr hab. inż. Anna Sałek (Niemcy)
  • prof. dr hab. Andrzej Starek
  • prof. dr hab. Piotr Tomasik
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński (Przewodniczący)
  • dr hab. Anna Zwierzchowska
  • dr. h. c. prof. Ing. Jozef Żivćak (Słowacja)

Komitet Naukowy Konferencji

  • prof. dr hab. Emilia Kolarzyk – przewodnicząca
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
  • prof. dr hab. Tadeusz Kasperczyk
  • prof. dr hab. Barbara Frączek
  • prof. dr hab. Małgorzata Kowalska
  • prof. dr hab. Alfred Owoc
  • prof. Andriy Bazylevych
  • prof. dr hab. Andrzej Borzęcki
  • prof. dr hab. Andrzej Buczyński
  • dr hab. Adam Kula, prof. KWSPZ

Komitet Organizacyjny Konferencji

  • dr inż. Mirosław Pysz – przewodniczący
  • dr inż. Paulina Liszka
  • dr n. med. Elżbieta Sochacka-Tatara
  • dr n. med. Katarzyna Witana-Hebda
  • mgr Justyna Słowik
  • mgr Anna Strzelec – sekretarz