Aleksandra Golonka, Elżbieta Trzyna
Dieta i styl życia mają znaczący wpływ na pracę mózgu i funkcje poznawcze. Istotną rolę odgrywa mikrobiota jelitowa, która połączona jest z mózgiem za pomocą osi mikrobiota-jelito-mózg. Dysbioza jelitowa obserwowana jest u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi oraz chorobą Alzheimera. Czynnikiem wpływającym na mikrobiotę jelitową jest dieta, a w szczególności błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe czy probiotyki. Istotna jest także odpowiednia podaż witamin. Ich niedobory korelują ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń poznawczych, także choroby Alzheimera. Edukacja żywieniowa i wsparcie w stopniowej zmianie stylu życia powinny być jednym z podstawowych elementów prewencji zaburzeń kognitywnych.
Słowa kluczowe: dieta, funkcje kognitywne, oś mikrobiota-jelito-mózg, choroba Alzheimera
Pages-from-KWSPZ_czasopismo_2023-6