SPOSOBY BILANSOWANIA DIETY WEGAN W KONTEKŚCIE NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCYCH NIEDOBORÓW
ANNA MATUSZ-MIRLAK, PAULINA LISZKA, URSZULA RÓŻALSKA
Dieta wegańska stanowi model żywienia bazujący wyłącznie na produktach roślinnych. Jest to rodzaj restrykcyjnej diety eliminacyjnej, trudnej do zbilansowania, zwłaszcza w składniki pokarmowe, takie jak: żelazo, wapń i witaminę B12. Tym samym konieczne jest odpowiednie komponowanie posiłków, wybieranie właściwych technik kulinarnych oraz stosowanie suplementacji.
Produkty roślinne zawierają w swoim składzie wyłącznie żelazo niehemowe, o niskiej biodostępności. W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu tego mikropierwiastka w diecie wegan, należy łączyć w jednym posiłku żelazo i witaminę C. Niedoborowym pierwiastkiem w diecie wegańskiej, jest również wapń, ponadto obecność w surowcach roślinnych kwasu szczawiowego i fitynianów utrudniania jego przyswajalność. Wśród witamin najbardziej deficytowa jest kobalamina. Praktycznie nie występuje ona w pożywieniu roślinnym, dlatego też jedynym źródłem dla wegan są produkty wzbogacane oraz suplementacja.
Pobierz artykuł w pliku PDF
Przeglądaj online
KWSPZ_czasopismo_1_2021_1Słowa kluczowe: weganie, biodostępność, żelazo, wapń, witamina B12.