ANNA MATUSZ-MIRLAK, PAULINA LISZKA, URSZULA RÓŻALSKA

Dieta wegańska stanowi model żywienia bazujący wyłącznie na produktach roślinnych. Jest to rodzaj restrykcyjnej diety eliminacyjnej, trudnej do zbilansowania, zwłaszcza w składniki pokarmowe, takie jak: żelazo, wapń i witaminę B12. Tym samym konieczne jest odpowiednie komponowanie posiłków, wybieranie właściwych technik kulinarnych oraz stosowanie suplementacji.

Produkty roślinne zawierają w swoim składzie wyłącznie żelazo niehemowe, o niskiej biodostępności. W celu zapewnienia odpowiedniego poziomu tego mikropierwiastka w diecie wegan, należy łączyć w jednym posiłku żelazo i witaminę C. Niedoborowym pierwiastkiem w diecie wegańskiej, jest również wapń, ponadto obecność w surowcach roślinnych kwasu szczawiowego i fitynianów utrudniania jego przyswajalność. Wśród witamin najbardziej deficytowa jest kobalamina. Praktycznie nie występuje ona w pożywieniu roślinnym, dlatego też jedynym źródłem dla wegan są produkty wzbogacane oraz suplementacja.

Pobierz artykuł w pliku PDF

Przeglądaj online

KWSPZ_czasopismo_1_2021_1

Słowa kluczowe: weganie, biodostępność, żelazo, wapń, witamina B12.