Proso i Gryka – Wartość Żywieniowa i Prozdrowotna
Ewa Trzetrzelewska-Lalik, Tadeusz Tuszyński, Aneta Radłowska-Działo
W ostatnich latach obserwuje się zwiększenie zainteresowania konsumentów zdrową, zbilansowaną dietą. Żywność pochodzenia roślinnego zawiera wiele cennych składników, które oprócz dostarczania substancji odżywczych i energii mogą oddziaływać prozdrowotnie na organizm ludzki. Obecnie można zaobserwować trend przywracający zainteresowanie zbożami niechlebowymi takimi jak proso i gryka, które są naturalnie bogate w składniki o korzystnym wpływie na zdrowie. Zawierają one witaminy, składniki mineralne, bioaktywne peptydy, enzymy, fitozwiązki lub inne substancje czynne, które mogą wykazywać działanie terapeutyczne w określonych schorzeniach lub jednostkach chorobowych.
Pobierz artykuł w pliku PDF
Przeglądaj online
KWSPZ20czasopismo_1_19_rozdz_5Słowa kluczowe: gryka, proso, korzyści prozdrowotne.